موزیکستان

کد بستن راست کلیک

ابزار وبمستر

banner ads

 

 

 

نام : فریدون فروغی

نام اصلی : فریدون فروغی

متولد : ۹بهمن ۱۳۲۹ در سلسبیل تهران

وفات : ۱۳ مهر ۱۳۸۰

ملیّت : ایرانی

حوزه فعالیّت : خواننده، آهنگساز، نوازنده و شاعر

سبک : پاپ، راک فارسی، راک و بلوز

 

 

 

فریدون فروغی صاحب حنجره پر توان پاپ كه تا كنون به مانند او نیامده در نهم آبان سال ۱۳۲۹ در محله سلسبیل تهران دیده به جهان گشود.

وی آهنگساز، نوازنده گیتار، پیانو، درامز، شاعر و خوانندهٔ ایرانی بود، او از خوانندگان مشهور موسیقی پاپ ایرانی است.

او فرزند آخر پدر و مادری بود كه در عطش فرزند پسر سوخته بودند.

 

--»خانواده فریدون«--

 

پدر او فتح الله کارمند ادارهٔ دخانیات بود، در تنهایی خود به سرودن شعر و نواختن تار می‌پرداخت.

او از مالکان بزرگ روستای نراق ما بین قم و کاشان به شمار می‌آمد، فریدون تنها پسر خانواده بود و سه خواهر به نام های پروانه، عفّت و فروغ داشت که هم اکنون در قید حیات هستند.

خانواده او با هنربیگانه نبودند به مثال پدرش تار میزد و شعر می گفت، در كودكی پیانو و جاز را آموخت و اوّلین ساز او به عبارتی درام بود.

 

--»تحصیلات«--


او در سال ۱۳۳۵ و در شش سالگی، تحصیل را آغاز کرد و عاقبت درسال ۱۳۴۷ مدرک دیپلم علوم طبیعی را گرفت و پس از آن دیگر تحصیل را رها کرد.

وی موسیقی را بدون داشتن داشتن استاد و با توجّه به علاقه‌ای که به موسیقی راک و مخصوصاً آثار ری چارلز داشت، با تمرین می‌آموخت.

او به خوانندهٔ بلند آوازهٔ کلوپ‌های شبانه تهران قدیم و ستارهٔ صحنهٔ کافه‌های معروفی چون مارکیز و کاکوله بدل شد. 

همكاری او با شهیار قنبری و اسفندیار منفرد زاده به كلوپ های ماركیز و كاكوله بر می گردد.

 

--»شروع کار هنری«--

 

درسال ۱۳۵۰ خسرو هریتاش، کارگردان فیلم آدمک در تلاش برای پیدا کردن خواننده‌ای تازه نفس بود که فریدون فروغی، به او معرفی می‌گردد و با یک بار زمزمه‌ کردن ترانه‌ها، خسرو هریتاش متوجّه می‌شود که شخصی را که به دنبالش بوده یافته است.

در نتیجه، دو ترانه به نام‌های «آدمک» و «پروانهٔ من» را با موسیقی تورج شعبان‌خانی و اشعار لعبت والا برای فیلم هریتاش اجراء می‌کند.


در سال ۱۳۵۱ فتنه چكمه پوش ساخته همایون بهادران دوّمین فیلم سینمایی بود که فروغی برای تیتراژ آن ترانه‌ای را به همین نام اجراء کرد.

فریدون فروغی به شهرت می رسد هر چند به او خرده می گرفتند كه صدای فرهاد را تقلید می كند امّا مجبور نبود زیر سایه خواننده محبوبش ری چارلز نابینا قرار بگیرد.


سال بعد تنگنا ساختهٔ امیر نادری با ملودی‌های شورانگیز و تکان‌دهندهٔ منفردزاده، صدای فروغی را بر تیتراژ داشت، در همان سال ۵۲ به كافه كازبا در شیراز دعوت شده و بیش از یكسال به اجرای برنامه پرداخت و عشقی بی سرانجام را تجربه كرد.

در همان سال ۱۳۵۲ چندین ترانه را اجراء می‌کند که شاخص‌ترین آنها نیاز است برای فیلم زن باكره، به کارگردانی ذكریا هاشمی با شعری از شهیار قنبری و موسیقی منفردزاده؛ ترانه‌ای که بعدها بعلّت بازخواست هر سه نفر از طرف ساواک منجر به تغییراتی درنام اثر می شود كه ابتدا نامش نماز بود.

سال بعد به خواهش فرزان دلجو بازیگر جوان سینما برای فیلم یاران میخواند.

در ۱۳۵۴ملودی های ماهی خسته را كه پیشتر با شعری از خود، آهنگساز ویلیام خنو خوانده این بار با شعری از شهیار قنبری و تنظیم واروژان اجراء میكند، این ترانه ابتداء قرار بود توسط داریوش اقبالی اجراء شود، ولی به زندان افتادن او و قنبری و منفرد زاده به فروغی سپرده شد.

 

--»زندانی شدن او«--

 

بین سال های ۵۰ تا ۵۸ ترانه های ماندگاری چون كوچه شهردلم، مردن شاپرك ها، هوای تازه، گرفتار، خاك، غم تنهایی، زندون دل، قوزك پا، مرد غریب و سال قحطی منتشر می شود كه این آخری باعث به زندان افتادن او می شود.

 

--»ازدواج و جدایی«--


در این سال ها او دو ازدواج بی سرانجام را تجربه می كند كه در اوّلین تجربه زندگی خود با گلی فتوره چی ازدواج كرد كه بیش از دو سال طول نكشید و نزدیك به چهار سال بعد هم با سوسن معادلیان دوّمین و آخرین ازدواجش را تجربه كرد كه بیشتر از سه سال دوام نیاورد.


--»بعد از انقلاب«--


سال۵۷ و بعد از وقوع انقلاب اسلامی در ایران بین ماندن و رفتن دلیلی بر رفتن نمی بیند و درگرماگرم حوادث چندین كار تازه از او چون اشك حباب، روسپی و قریه منتشر می شود و حتّی آلبومی به نام با آغازی نو كه یك اجرای زنده كوچك بود و ترانه های بحث انگیزی چون طاهره، شیاد، حقّه، رزمندگان و طلوع خونین در آن اجراء شده بود به بازار آمد كه ترانه های اكثر آنها سروده فرهنگ قاسمی دوست و همكار همیشگی فروغی بود.

بیست و هشتمین ترانه ای كه با صدای او اوج گرفت یار دبستانی بود كه منصور تهرانی برای تیتراژ فیلمش بنام از فریاد تا ترور شعر و آهنگ آن را نوشته بود ولی به جای فروغی كه ممنوع الصدا شده و باید صدا از تیتراژ حذف شود جمشید جم دوباره آنرا
می خواند و روی صدای فروغی نه تنها در فیلم بلكه درتمام فروشگاه ها و خانه ها مهر
ممنوع زده میشود.

 

--»گوشه نشینی«--


فروغی به كنج خانه مادرش در همان ساختمان یك طبقه واقع در بزرگراه رسالت تا آخر پناه میبرد و دو بار به زندان می افتد تا اینكه سفرش به دبی در سال ۶۵ او را تا پای پیوستن به هنرمندان دور از وطن پیش برد ولی راضی به رفتن نشد.

 

--»اجرای کنسرت در ایران«--


در پاییز سال ۷۸ در جزیره كیش در رستوران هتل آنا دوستدارانش سرانجام بعد از سالها مجوز شنیدن صدای او را گرفتند.
سالن این رستوران ۲۰۰ صندلی داشت و فریدون در دو نوبت هر بار ۴۵ شب آنجا برنامه داشت.
كنسرت ده روزه اش در سالن حافظ دانشگاه كیش هم با استقبال روبرو شد هر چند آنجا هم با ۳۰۰صندلی در خور شأن فروغی نبود.

 

--»در آخر«--

 

در سال ۷۹ موسیقی پایانی فیلم دختری بنام تندر به كارگردانی آشتیانی پور با صدای او و شعر می تراود مهتاب نیما یوشیج بر پرده بود.
پیش از این هم كیومرث پوراحمد نمی تواند برای فیلم گل یخ با داستانی پیرامون خواننده ای محكوم به سكوت مجوز حضور او را به عنوان بازیگر بگیرد.
در دوران خاموشی حتّی آلبوم آماده او بنام توحید در وصف حضرت علی (ع) با بی مهری مسوولان مواجه شد.

درچنین اوضاعی فریدون خسته و سرخورده این بار كاملاً ناامید میشود.

 

--»وفات«--

 

سرانجام در جمعه سیزدهم مهرماه ۱۳۸۰ قوزك پایش یارای رفتن كه نه تاب ماندن
هم نداشت و پس از او مادر پیرش هم به او پیوست و بعد شوهر خواهرش پروانه، كه هر
سه را در روستای قرقرك اشتهارد كرج به خاك سپردند.


یاد و نامش زنده باد./

 

--»شکست طلسم«--

 

ده سال پس از درگذشت "فریدون فروغی" خواننده مطرح پاپ، رسانه ملّی صدای وی را برای نخستین بار پخش نمود.

این اتّفاق در برنامه رادیو ۷ از شبکه آموزش سیما (هفت) افتاد.

قطعه "همیشه غایب" با ترانه ای از شهیار قنبری و موسیقی ویلیام خنو که سال ۱۳۵۳ ضبط شده است با تصاویری از فیلم سینمایی "خدا نزدیک است" همراه شد و برای نخستین بار صدای فریدون فروغی خواننده محبوب پاپ از سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد .

اگرچه طی این سالها رسانه ملّی صدای برخی از خوانندگان قدیمی را پخش کرده بود که تعداد آنها به بیش از ۲۰ خواننده می رسد ولی در کمال تعجّب هیچ گاه نوبت به فریدون فروغی نرسید و همیشه این علامت سؤال وجود داشت که چرا مجوز صدای خواننده مسأله داری که در لس آنجلس به فعّالیّت می پردازد مانند آرتوش صادر می شود ولی پخش صدای فریدون فروغی که در تمام این سال ها در ایران سکونت داشته ممنوع است.

البته گویا برخی از قطعات مرتبط با انقلاب فروغی در سال نخست پس از انقلاب اسلامی از رادیو پخش شده بودند ولی این روند دیگر ادامه پیدا نکرد و صدای وی به جمع ممنوع الپخش ها پیوست .

البته عوامل رادیو ۷ برای اینکه بتوانند صدای فروغی را پخش کنند در ابتدا پیش زمینه هایی را مهیا کرده بودند، آنها در ابتدا مصاحبه ای مفصل با استاد احمد علی راغب آهنگساز نامی و باسابقه را تدارک دیدند چون وی جزء چهره های مهم واحد موسیقی سازمان صدا و سیما محسوب می شود و بعد وی را به عنوان مشاور موسیقی برنامه خود معرفی کردند تا از طریق جلب اعتماد وی بتوانند صدای برخی خوانندگان قدیمی را برای نخستین بار پخش کنند.

دراین راستا رادیو هفتی ها  ابتدا صدای حسن خیاط باشی را به مرحله پخش رساندند و حال نوبت به فروغی رسیده است، باید دید آن ها در ادامه به سراغ کدام خواننده می روند.

سماجت و پیگیری عوامل این برنامه به خصوص منصور ضابطیان (همه کاره رادیو هفت) برای پخش صدای برخی خواننده ها در نوع خود جالب توجّه است.


--»توجّه«--

 

این آرشیو به همّت عوامل سایت موزیکستان و با زحمات بی بدیل مدیریت سایت تهیّه و برای دانلود خدمت شما عزیزان عرضه گردیده از کپی برداری بدون ذکر منبع جداً خودداری فرمایید. 

دیدگاه ارسال شده است

نمایش / مخفی کردن دیدگاه ها